השפעת הורדת דירוג האשראי של מודי'ס על הבנקאות בישראל
- limor elizabeth lev
- Feb 20, 2024
- 3 min read

מודי'ס, אחת מסוכניות הדירוג המובילות בעולם, החליטה לפני ימים ספורים להוריד את דירוג האשראי הסברוריטני של מדינת ישראל. זוהי פעם ראשונה בהיסטוריה שדירוג האשראי של ישראל יורד. המהלך צפוי להשפיע על ענפים שונים במשק הישראלי, כאשר אחד המגזרים שעתיד לחוש את השפעותיו באופן דרמטי הוא מגזר הבנקאות.
חשיבות הדירוג של מודי'ס
דירוג האשראי של מדינה משפיע על יכולתה לגייס חוב ממשקיעים בינלאומיים, וככל שהדירוג גבוה יותר - כך העלות לגיוס החוב נמוכה יותר. דירוג גבוה מצביע על יציבות פיננסית ופוטנציאל נמוך לחדלות פירעון. מעבר לכך, דירוג המדינה משקף גם את יכולת הממשלה לתמוך ולסייע למגזרים כלכליים שונים במידה ויזדקקו לכך. מגזר הבנקאות הוא בין היעדים המרכזיים שעשויים לזכות לסיוע כספי מהממשלה במקרה הצורך, בשל חשיבותו הרבה לכלכלה.
השפעה על דירוג הבנקים
בעקבות הורדת הדירוג של ישראל, מודי'ס החליטה גם להוריד את דירוג האשראי של חמשת הבנקים הגדולים בישראל - לאומי, פועלים, מזרחי - טפחות, דיסקונט והבינלאומי. זאת מכיוון שדירוג הבנקים תלוי גם ביכולת הממשלה לתמוך בהם בעת משבר. ירידה ביציבות הפיננסית של המדינה צפויה להקשות על יכולת התמיכה הממשלתית בבנקים ובכך להשפיע על דירוגם. בפועל, דירוג הבנקים ירד ברמה אחת - מA2 לA3 - ותחזית הדירוג שונתה לשלילית.
השפעה על הלימות ההון
הורדת דירוג המדינה עתידה גם להשפיע על יחס הלימות ההון של הבנקים. הבנקים מחזיקים כיום באגרות חוב ממשלתיות בהיקף של מעל 100 מיליארד שקל. על החזקות אלו, הם נדרשים להחזיק הון עצמי (כנגד נכסי הסיכון). היקף ההון העצמי הנדרש נגזר גם מדירוג האשראי של המדינה וככל שהדירוג יורד - נדרשת רתיכת הון עצמי נוספת כנגד נכסי הסיכון. הורדת הדירוג של המדינה צפויה לשחוק את יחס הלימות ההון של הבנקים השונים בכ-0.1%-0.2%.
פגיעה ביחס הלימות ההון, למרות שהיא קטנה, צפויה לדרוש מהבנקים לנהל בצורה יותר הדוקה ומוקפדת את ההון העצמי שלהם. כתוצאה מכך, עלולות לחול התאמות מסוימות במדיניות האשראי של הבנקים, כגון הקשחה מסוימת בתנאי מתן אשראי ללקוחות בכדי לשמור על רמת סיכון נמוכה יותר של תיק האשראי, מה שאומר פחות מתן משכנתאות בסכומים שהכרנו עד כה.
בהיבט נוסף, שחיקה זו של הלימות ההון עשויה להקשות על הבנקים בהחלטות על חלוקת דיבידנדים. לפני המלחמה, הבנקים כבר הורידו את שיעורי חלוקת הדיבידנד שלהם, וההורדה בדירוג עלולה לגרום להם להיזהר עוד יותר בנושא חלוקת דיבידנדים בטווח הקרוב.
השפעה על איכות האשראי ורווחיות
אם כל מה שסיפרנו עד כה לא מספיק, מודי'ס צופה גם שאיכות האשראי של הבנקים תידרדר בשנים הקרובות. הבנקים חשופים במיוחד למגזר הנדל"ן והבנייה, שעתיד לסבול גם משיבושים ומחסור בעובדים. הביקושים לדיור קשורים לגידול באוכלוסייה הצעירה, אבל מגזר הנדל"ן כולו עשוי להיפגע בטווח הקרוב מהשלכות המלחמה.
גם רווחיות הבנקים צפויה להיפגע, למרות שהיא כעת גבוהה מאוד, לנוכח שיעורי הריבית הגבוהים. עם זאת, רווחיות זו עלולה לרדת בשל עלייה במחיר הסיכון, צמיחה איטית יותר של תיק האשראי, צעדי תמיכה בלקוחות והתכנית להעלאת המיסוי על הבנקים.
אז מה בשורה התחתונה?
הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי מודי'ס צפויה להשפיע על המגזר הבנקאי בכמה היבטים מרכזיים. ראשית, היא מובילה להורדת דירוג האשראי של הבנקים עצמם בשל הקשר לאפשרות הממשלה לסייע להם במקרה הצורך. שנית, הורדת הדירוג תשחוק את יחס הלימות ההון של הבנקים, מה שעלול לגרום להקשחה במדיניות האשראית שלהם ולהקפדה רבה יותר בנושא חלוקת דיבידנדים. לבסוף, מודי'ס צופה פגיעה באיכות האשראי ובתיקי הבנקים והערכה שהרווחיות הגבוהה של הבנקים עלולה להתערער בשנים הקרובות.
וכמו שכולנו יודעים - כשהבנקים נפגעים, הציבור נפגע. ואם נהיה ספציפיים יותר לתחום שלנו - גם ענף המשכנתאות עשוי להיפגע מהמהלך. עם הקשחת מתן הלוואות ופגיעה מתמשכת בענף הבניה, תיתכן ירידה במספר הלווים, מה שמחייב כל יועץ ויועצת משכנתאות לחדד את כישוריהם ולהציע ללקוחותיהם שירותים טובים ויעילים יותר שיהוו יתרון תחרותי.
עם השירות של אלפינה משכנתאות תוכלו להשיג יתרון משמעותי שחוסך לכם וללקוחות שלכם זמן יקר, טרחה וכסף על התהליך המסורבל של רישום משכנתאות.
צרו איתנו קשר לקבלת פרטים נוספים והצטרפות.